Макеевский рабочий | Що таке біометричний документ?


Що таке біометричний документ?

27.11.2013
<< >> 

6 грудня 2012 року набрав чинності Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Документ детально розписує всю схему впровадження в наше життя біометрії. Тому всіх цікавить, що це за документ, як їм користуватися, для чого він?

- Для початку зробимо невеликий екскурс в історію появи біометричних документів. Бажання підвищити рівень захисту документів, що засвідчують особу, виникла в США після тра-гічних подій 11 вересня 2001 року. В 2002 році представники 188 країн світу підписали Новоорлеанську угоду, яка визнала біометрію особи основною технологією ідентифікації для паспортів і в’їзних віз наступного покоління. Лідером у цьому питанні став Пакистан, де біометричні паспорти почали видавати в 2004 році.
Спробуємо розібратись, що таке біометричний паспорт. Біометричний паспорт - це документ, що дає право на виїзд за межі країни і в’їзд до іноземних держав. Біометричний паспорт відрізняється від звичайного тим, що в нього вбудований спеціальний мікропроцесорний чіп, який містить інформацію про його власника: двомірну фотографію його власника, а також його дані: прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, номер паспорта, дату його видачі і закінчення терміну дії. Передбачається, що такі документи найбільш захищені від підробок та виключають можливість користування ними будь-якою особою, окрім власника. Головна ідея впровадження більш захищених документів, які забезпечують ідентифікацію особи, - це суттєве підвищення захищеності суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму.
Біометричні паспорти набувають все більшого поширення у світі. Відповідно до інформації всесвітньої організації цивільної авіації (ІСАО), більше 90 країн із 193 держав-членів ООН в даний час видають такі документи, при цьому ще приблизно двадцять держав готові до впровадження таких документів в найближчі роки.
Близько 45 країн з числа тих, які видають біометричні документи, зберігають на документах одночасно і відбитки пальців, і зображення особи, в той же час більше 30 країн використовують лише оцифроване фото власника документа. За даними ІСАО, більше 15 країн в даний час використовують автоматизовані контрольно-пропускні системи для власників електронних паспортів. Для того, щоб пройти процедуру паспортного контролю, мандрівник може скористатися «електронними воротами», які в автоматичному режимі звіряють його біометричні дані з інформацією, що зберігається на чипі документа. Серед країн, які читають (сканують) паспорти в аеропортах і на кордонах: США, Великобританія, Сінгапур, Португалія, Нова Зеландія, Японія, Індонезія і Німеччина.
- Які переваги біометричних документів для громадян?
Біометричні паспорти - це практично. Наприклад, паспорт громадянина України, виготовлений у формі пластикової картки, буде більш зручним та зносостійким, ніж паперовий аналог. Також це безпечно, адже для захисту інформації на електронному носії використовуються новітні технології, що практично унеможливлює підробку електронних документів. У разі ж крадіжки чи втрати такого паспорта, зловмисники не зможуть скористатися ним. До того ж, біометричні паспорти зручні у користуванні, наприклад, на кордоні для зчитування інформації будуть використовувати автоматизовані контрольно-пропускні системи. А це не лише скоротить час проходження контролю, а й унеможливить зловживання під час проходження контролю.
Також більш зручними, без виснажливих черг, стануть подорожі до країн, які використовують автоматичні пропускні системи. Аналогічно буде створено умови для спрощення та прискорення внутрішньодержавних процедур надання адміністративних послуг, які передбачають ідентифікацію особи.
- Як будуть виглядати українські біометричні документи і яку інформацію містять біометричні паспорти?
- Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» передбачено перелік інформації, що буде вноситися до біометричних документів. Наприклад, до паспорта громадянина України буде внесено наступну інформацію: назва держави; назва документа; ім’я особи; стать; громадянство; дата народження; унікальний номер запису в Реєстрі; номер документа; дата закінчення строку дії документа; дата видачі документа; уповноважений суб’єкт, що видав документ (код); місце народження; відцифрований образ обличчя особи; відцифрований підпис особи.
- Коли міграційна служба почне видавати біометричні документи?
- Для того, щоб розпочати оформлення та видачу біометричних паспортів громадянам, необхідно створити відповідну інфраструктуру та забезпечити технічні умови для фотографування громадян, зчитування відбитків пальців та внесення даних до відомчої інформаційної системи у всіх підрозділах Державної міграційної служби України, які видаватимуть такі документи. На цей час територіальних підрозділів (громадяни часто називають їх «паспортними столами») в Україні нараховується 679.
Відразу після завершення підготовчих заходів буде визначено дату, з якої територіальні підрозділи почнуть приймати заяви з оформлення біометричних документів, яка буде
оприлюднена на офіційному веб-сайті ДМС України, Головного управління Державної міграційної служби України в Донецькій області та про це буде додатково та завчасно повідомлено засобам масової інформації.
- Якщо закордонний паспорт і внутрішній ще діють, чи треба їх переоформлювати?
- Відповідно до чинного законодавства, паспорти громадянина України, які видають нині підрозділи ДМС України, мають необмежений строк дії, а тому навіть після впровадження паспортів нового зразка такі паспорти залишаться чинними. Змінювати їх на біометричні - це право, але не обов’язок кожного громадянина України.
Паспорт громадянина України для виїзду за кордон сьогодні видається терміном на 10 років (кінцева дата дії зазначена у паспорті) і навіть після впровадження документів нового зразка такий паспорт буде чинним до зазначеної кінцевої дати дії. Громадяни зможуть вільно перетинати кордон з такими документами, отримувати у них візи тощо. Втім, за бажанням громадянин зможе обміняти цей паспорт на паспорт нового зразка, звернувшись до підрозділу ДМС України.
Аналогічною є й ситуація з іншими документами, які передбачені Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»: до завершення строку дії документів «старого» зразка їх заміна на біометричні не є обов’язковою. Варто також зазначити, що громадяни, які вже подали та подаватимуть до моменту початку оформлення біометричних документів заяви про оформлення та видачу паспортів (як паспортів громадянина України, так і паспортів громадянина України для виїзду за кордон), отримають документи «старого» зразка, які також будуть чинними відповідно до Постанови Верховної Ради України від 26 червня 1992 року.
- Якщо сьогодні подати заяву про видачу паспорта, який документ я отримаю, «старого» зразка, чи вже біометричний?
- Враховуючи те, що при оформленні біометричних документів буде дещо змінено процедуру подачі заяви, такі документи будуть видаватися тільки у разі подання заяви вже за новою процедурою. Державна міграційна служба заздалегідь оприлюднить інформацію про дату, починаючи з якої громадяни будуть подавати заяви на отримання документів нового зразка після завершення підготовчих заходів щодо впровадження таких документів.
В.В.Коротич, завідувач сектору
централізованого оформлення документів № 5
у м. Макіївці ГУ ДМС України в Донецькій області


Главная функция, которую несут складские стеллажи, – это обеспечение условия для удобного хранения грузов. Складские youris.com.ua для хранения паллет и документов, автошин и прочих грузов массой до 100 кг вы можете на youris.com.ua.



Загрузка...


Больше новостей читайте в печатной версии "Макеевского рабочего".

Газета выходит раз в неделю по пятницам.

Купить газету можно в киосках "Союзпечать", а также выписать в редакции.

Стоимость подписки на месяц (с программой ТВ) - 12,40 грн. или 25 рублей.