Макеевский рабочий | Його слово живе й сонцем сяє


Його слово живе й сонцем сяє

22.01.2014
<< >> 

Наближається знаменна дата – 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, Великого Кобзаря, талановитого художника і публіциста, чия творчість і сьогодні хвилює людей у всьому світі. Немає сумніву, що вона перетвориться в грандіозне свято. В Україні нинішній рік оголошено роком Шевченка. З цього приводу в країні проводиться багато різноманітних заходів. Люди віддають шану поету і співцю рідного краю. Пройшло майже два століття, а його творчість злободенна і сьогодні. Вона, ніби грім серед ясного неба: і свідомість бентежить, і задуматись заставляє, і до боротьби пригнічених у всьому світі закликає. Для нашого народу Шевченко – явище унікальне. Він любив Україну і мріяв про те, що вона стане вільною. Ці мрії збулися. Україна має волю, а Кобзар невмирущу славу. Макіївчани готуються урочисто відзначити його ювілей.

В минулу пятницю з цього приводу у міському художньо-краєзнавчому музеї  проведено «круглий стіл». В його роботі взяли участь працівники міської ради, бібліотек, шкіл та представники громадськості міста. Теплими словами про Великого Кобзаря і його творчість засідання відкрила заступник міського голови Тетяна Репунова. Вона відзначила, що в місті ведеться активна підготовка до ювілею Шевченка. В усіх культурних і учбових закладах проходять конференції та уроки, на яких юнаки і дівчата детально знайомляться з біографією, творчим шляхом, поезією та його полотнами. Інтерес до поета з кожним днем зростає. Рік тільки почався, а вже розроблений і затверджений логотип до ювілею поета. Заплановано ряд великих і малих заходів на шевченківську тематику.
На засіданні проведена презентація проекту «На вічному шляху до Шевченка». її провела завідуюча відділом обслуговування бібліотеки імені М. Горького Олена Конова. Розповідь супроводжувалась показом слайдів. Вона відзначила, що літературна доля Шевченка складалася не просто. Більшість його творів була надрукована лише після смерті. Шевченко ввійшов в історію світової літератури як великий народний поет і поборник святої правди. «Шевченко - це той, хто живе в кожному із нас. Він, як сама душа нашого народу, правдива і щира», - сказав про нього Олесь Гончар. В бібліотеках комунального закладу культури «Центральна бібліотечна система м. Макіївки» стали традиційними щорічні заходи по вшануванню пам’яті Кобзаря. В них оформлюються різноманітні книжкові виставки, на яких представлені як видання творів, так і матеріали  про його життя і творчість, а також репродукції картин і малюнків. Ці заходи допомагають читачам по-новому осмислити його поетичні та прозові твори, краще збагнути минуле, зрозуміти сучасне й себе в ньому. В минулому році бібліотека ім. Горького вперше провела загальносистемну вуличну акцію «Наша гордість – безсмертний Кобзар». На допомогу користувачам в  бібліотеках готують і видають буклети, листки-сигнали, рекомендаційні списки літератури. їх робота широко висвітлюється на україномовній сторінці «Берегиня» в газеті «Макеевский рабочий».
Цікавим і змістовним був також виступ директора художньої школи Оксани М’ясоєдової. Вихованці цього учбового закладу завжди з великою повагою відносяться до Шевченка і його творчості. З 2002 року вони постійні учасники Всеукраїнського конкурсу «Об’єднаймося ж, брати мої!» На ньому було представлено 360 робіт учнів, з них 36 - у Києві. Переможцями престижного конкурсу були Тетяна Стреблянська (2008 рік) та Марія Козирева (2012 рік). В цьому році в міському турі взяли участь 32 роботи. 14 стали переможцями і направлені на обласний етап конкурсу. З січня по квітень  заплановано провети виставки переможців конкурсу в обласнй дитячій бібліотеці імені Кірова, в обласних краєзнавчому музеї та філармонії. Юні і професіональні художники зможуть взяти участь в обласних конкурсах графіки «Тарасові нащадки» та афіш і плакатів, присвячених 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка.
Макіїчани постійно беруть участь у республіканському конкурсі читців «В сім’ї вольній, новій», де перемагають і завойовують призові місця. Про це розповіла заслужена артистка України Алла
Ульянова. З проектом “Пророк українського народу” присутніх познайомила заступник начальника управління освіти, начальник відділу шкільних установ Тетяна Пілюгіна. Про заходи, які намічено провести протягом року Шевченка, розповіли начальник відділу культури Вікторія Соколова, її заступник Тетяна Фарисей, начальник відділу у справах сім’ї та молоді Костянтин Комльонок. Заходів передбачено багато. Свої думки з цього приводу висловили і представники громадськості.
На засіданні звучали зворушливі вірші і пісні на слова Кобзаря у виконанні ансамблю “Барвінок” (школа мистецтв № 4) та переможців читацьких конкурсів.
- В клопотах нашого життя ми забуваємо про себе, - сказала в кінці засідання «круглого столу» Тетяна Репунова. – Звернення до Шевченка, знаменна дата від дня його народження допоможуть нам  зберегти свою гідність.



Загрузка...


Больше новостей читайте в печатной версии "Макеевского рабочего".

Газета выходит раз в неделю по пятницам.

Купить газету можно в киосках "Союзпечать", а также выписать в редакции.

Стоимость подписки на месяц (с программой ТВ) - 12,40 грн. или 25 рублей.