Макеевский рабочий | „Українці мої, дай вам Боже, і щастя, і сили...”


„Українці мої, дай вам Боже, і щастя, і сили...”

12.03.2014
<< >> 

9 березня виповнилося 200 років  з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Цей день на Україні став справжнім святом. В містах і селах “незлим тихим словом” згадували Великого Кобзаря, читали його вірші, співали пісень. Шану поету-пророку віддавали всі українці, люди різного віку і національностей. Цю дату урочисто відзначали в багатьох країнах світу.

Багато різних заходів, присвячених урочистій даті, було проведено у нашому місті. Серед них акція “200 віршів – 200 років”. Провести її спочатку планували на вулиці, але передумали, бо цьому могли завадити примхи погоди, і перенесли в міський художньо-краєзнавчий музей. Акція зацікавила мешканців міста. На неї прийшло понад 200 людей.

 Великий виставочний зал був переповнений. Організатори – відділ культури міської ради і колектив музею зробили все для того, щоб зацікавити гостей. Тут була оформлена яскрава книжкова виставка, на якій представлені твори Великого Кобзаря різними мовами, а також книги спогадів та бібліографічні видання, з якими зацікавлено знайомилися учасники акції. Тут же в залі був символічний вінок, а на столику біля нього фарби і мініатюрні пензлі. Кожен бажаючий міг розфарбувати його, а також залишити свій відгук чи побажання.

Під гучні оплески залу гостей привітала ведуча, заступник начальника відділу культури Тетяна Фарисей. Вона привітала присутніх зі святом, розповіла про умови і мету акції. Першими на акції виступили барди – брати Андрій та Ігор Соснови з піснею на слова Шевченка „Доля”. До 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка в місті пройшов етап Всеукраїнського конкурсу юних художників “Об’єднаймося, брати мої.” Перед початком громадських читань були оголошені і нагороджені його переможці.

Акція почалася з читання “Заповіту” великого поета, який і сьогодні хвилює серця українців своєю силою і сучасністю.  Сотні голосів злилися в єдиний гучний хор, від якого здригались стіни виставочного залу. Після цього можливість почитати вірші Кобзаря отримали всі бажаючі. Учасники акції оплесками вітали студентів Донецького педагогічного училища, які читали вірші Шевченка 

англійською, німецькою та фінською мовами. Це симво-лічно, бо сьогодні Шевченко не тільки великий геній українського слова, а і співець знедолених людей усього світу. Своєю творчістю він завоював палку любов людей всіх континентів. Про це свідчать 1384 пам’ятника поетові у 35-ти країнах світу. Люди несуть до них квіти, у скрутні хвилини свого життя приходять до Кобзаря на сповідь, знаходять в його віршах співчуття і поради, як змінити свою долю на краще. Його поезія струменить живою водою сучасності; вона невмируща.

На сцену виходять діти, дорослі і поважного віку читачі. У всіх одне-єдине бажання – донести до слухачів велич українського слова і негасиму силу таланту Великого Кобзаря, патріота і вірного сина знедоленої України. Це він сказав в одному зі своїх віршів: „Українці мої, дай вам Боже, і щастя, і сили...” Пройшло вже стільки років, а це побажання іще не збулося. На різних голосах звучать поезії Тараса Шевченка. Вони хвилюють душі слухачів, виколисують нові думки і мрії, нагадують про те, що життя – це вічна боротьба за свої права, свободи і саме виживання. 

В акції “200 віршів – 200 років” активну участь брала студентка Луганської академії культури і мистецтва Одарка Околот, неодноразовий переможець і дипломантка Всеукраїнських конкурсів, присвячених Великому Кобзарю. “Я люблю поезію Тараса Григоровича Шевченка, - сказала вона. – Вивчила багато його творів і з задоволенням читаю їх не тільки  на конкурсах, а й на різних заходах, а також для друзів і знайомих”. В символічному вінку вона записала: “Я люблю тебе, Україно! Україна єдина. Назавжди!”

“Шевченко завжди молодий”, “Хай квітне Україна”, “Не забудемо тебе ніколи, Кобзарю!” – промовляли  інші відгуки.

Акція “200 віршів – 200 років” пройшла організовано і засвідчила велику шану і любов мешканців Макіївки до Великого кобзаря і його поезії.


Хотите быть в курсе последних тенденций моды, красоты и макияжа? Все о женской моде расскажет источник style-fresh.ru.



Загрузка...


Больше новостей читайте в печатной версии "Макеевского рабочего".

Газета выходит раз в неделю по пятницам.

Купить газету можно в киосках "Союзпечать", а также выписать в редакции.

Стоимость подписки на месяц (с программой ТВ) - 12,40 грн. или 25 рублей.