Макеевский рабочий | Школа, де люблять Шевченка


Школа, де люблять Шевченка

12.03.2014
<< >> 

Творчість видатного українського поета, художника і громадського діяча Тараса Шевченка стала однією з головних складових виховної роботи Макіївської загальноосвітньої школи I–III ст. № 103 у 2014 році. Всі заходи, які були заплановані до 200-річчя з дня народження Кобзаря, що відзначалось 9 березня 2014, пройшли на високому рівні. 

Щовесни, коли тануть сніги

І на листі просяє веселка,

Повні сил і живої снаги, 

Ми вшановуєм пам’ять Шевченка.

Шевченківськими читаннями розпочалася велика низка заходів на відзначення Року Тараса Шевченка в Україні.

Усе йде й минає. Та залишається пам’ять. Серед історичних імен - великий український поет, пророк, художник Шевченко. У зв’язку з цим 28 лютого в нашій школі відбулось урочисте свято «Ні! Пломінь той у душі не згас, що запалив колись Тарас», на якому були присутні найкращі читачі бібліотеки, члени літературних віталень. Головною прикрасою свята була солістка народного ансамблю «Хороші дівчата» Лідія  Ішуткіна, вона і розпочала цей захід піснею «Вітер з гаєм розмовляє» на слова  Тараса Шевченка. Після чого розповіла про відомих українських композиторів, які у своїй творчості звернулися до поезії Великого Кобзаря. Бо саме завдяки їй  українська музика збагатилася новою соціальною тематикою, широкою галереєю народних образів. На святі лунали твори з циклу Миколи Лисенка «Музика до Кобзаря», пісні-романси, кантати та народні думи на вірші поета.

  У досить цікавій і незвичайній формі учні розповіли про найменш відомі факти з біографії письменника за його листами. На заході створили відповідний настрій, діти заглибились у творчу лабораторію письменника, розкривши його смаки, громадсько-політичні, літературно-естетичні погляди, уподобання, особливості його духовного світу. Окрім того, гості мали можливість отримати цікаву інформацію про інших культурних діячів, з якими листувався майстер слова.

Учні, які були присутні на заході, давали відповіді на запитання вікторини, показуючи тим самим високий рівень знань про життя великого Кобзаря та його творчість.

Також активними на  святі були наші маленькі поети зі своїми невеличкими творами про  Кобзаря. Насамкінець усіх присутніх гостей запросили до кабінету українознавства на екскурсію «Шляхами Тараса», де  була представлена книжкова виставка творів письменника, також  учні мали можливість побачити репродукції картин Шевченка–художника, оцінивши його майстерність колірного контрасту і світлотіні, за що не випадково в Петербурзькій Академії мистецтв його назвали «руським Рембрандтом».

Буває слава, мов легка пір’їна, 

А є така, немов у колбі ртуть. 

Його, мов Бога, любить Україна – 

І в тій любові правди вічна суть.

Ірина Савченко, учитель української мови та літератури 

Лариса Корсун, учитель музичного мистецтва



Не знаете, где можно заказать такую услугу, как быстрая и качественная ekoservice24.ru, а срочно надо? Обращайтесь к нам и мы вам поможем. На сайте ekoservice24.ru вы сможете прочитать все подробности, предложения, отзывы, узнать стоимость наших услуг и понять, что вы попали по адресу. Мы вас ждём!



Загрузка...