Макеевский рабочий | Книжки, що стали под╕╓ю


Книжки, що стали под╕╓ю

30.11.-0001
<< >> 

За останн╕ роки в Укра╖н╕ можна пом╕тити значне зб╕льшення ╕нтересу до укра╖нсько╖ книги, особливо з боку молодих читач╕в. Зм╕ни, що в╕дбулися й в╕дбуваються у сусп╕льств╕, знаходять сво╓ в╕дображення ╕ в художн╕й л╕тератур╕, яка реагу╓ на нов╕ ситуац╕╖, запити, ╕нтереси р╕зних людей. А письменники вимушен╕ все б╕льше ор╕╓нтуватися на читач╕в, ╖хн╕ смаки, на моду, врешт╕-решт. Не секрет, що читають перш за все тих автор╕в, як╕ найб╕льш розкручен╕. Водночас багато хороших твор╕в залишаються непом╕ченими, тому що ╖х автори не в╕дом╕ широк╕й читацьк╕й аудитор╕╖.

Можливим ор╕╓нтиром для читач╕в можуть бути результати багатьох л╕тературних конкурс╕в, що проводяться в Укра╖н╕, визначення лауреат╕в загальнов╕домих прем╕й у галуз╕ л╕тератури.

Традиц╕йно найвищою в╕дзнакою в Укра╖н╕ за твори л╕тератури та мистецтва ╓ Нац╕ональна прем╕я Укра╖ни ╕мен╕ Тараса Шевченка. Хоча протягом останн╕х рок╕в ставлення до ц╕╓╖ нагороди, точ-н╕ше до тих, кому ╖╖ дають, не-однозначне.

Лауреатом ц╕╓╖ прем╕╖ за 2009 р╕к став поет з Хмельниччини Павло Г╕рник - за книгу в╕рш╕в «Посв╕та╓ться». Поез╕ю взагал╕ важко переказати, а поез╕я П. Г╕рника високого гатунку, вона спонука╓ до роздум╕в, тут багато переживань, страждань. Приверта╓ увагу особист╕сть самого автора як надзвичайно самобутньо╖ людини, яких вже нечасто зу-стр╕неш у нашому шаленому св╕т╕. В╕н ╓ одним ╕з найкращих представник╕в покол╕ння 80-х рок╕в, а його твори вв╕йшли до антолог╕╖ ново╖ укра╖нсько╖ поез╕╖ «В╕с╕мдесятники» (Едмонтон, 1990).

За 2008 р╕к Шевченк╕вська прем╕я була присуджена письменниц╕ Любов╕ Голот╕ за роман «Еп╕зодична пам’ять».

Ц╕каво, що роман «Еп╕зодична пам’ять» ╓ першим прозовим твором Любов╕ Голоти, над яким вона працювала чотири роки, гостро переживаючи смерть сво╖х батьк╕в та в╕дтворюючи на папер╕ сво╖ почуття. Основна ╕дея роману досить прозора: ви╖хавши з р╕дно╖ дом╕вки, проста с╕льська д╕вчина при╖жджа╓ на батьк╕вщину по смерт╕ батьк╕в, намагаючись протягом сорока дн╕в в╕днайти душевний спок╕й, пам’ять про предк╕в ╕ зрозум╕ти, як жити дал╕: ╖хати назад, кидаючи порожню хату, чи залишитися в сел╕. Цей роман став сво╓р╕дним рекв╕╓мом, в╕дчайдушною спробою авторки вберегти в╕д небуття й замулення давн╕ корен╕ роду. Наостанку письменниця додала, що ми пам’ята╓мо саме т╕ моменти, де людина реал╕зу╓ться як людина. «Для ╕нших це неважливо, для мене - це все. Я намагалась показати, як зм╕ню╓ться людина в певному середовищ╕”.

Щор╕чно, починаючи з 1970 р., присуджу╓ться Прем╕я Каб╕нету М╕н╕стр╕в Укра╖ни ╕мен╕ Лес╕ Укра╖нки за л╕тературно-мистецьк╕ твори для д╕тей та юнацтва. Лауреат╕в нагороджують у трьох ном╕нац╕ях: «Л╕тературн╕ твори для д╕тей та юнацтва»; «Художн╓ оформлення книжок для д╕тей та юнацтва»; «Театральн╕ вистави для д╕тей та юнацтва».

Лауреатом прем╕╖ за 2007 р╕к у ном╕нац╕╖ «Л╕тературн╕ твори для д╕тей та юнацтва» стала З╕рка Мензатюк за книги «Ки╖вськ╕ казки», «Казочки-куцохвостики», «Та╓мниця козацько╖ шабл╕».

З 1995-го у Львов╕ щор╕чно, в рамках Форуму видавц╕в, проходить конкурс «Найкраща книга Форуму». Традиц╕йн╕ в╕дзнаки Форуму - авторськ╕ шк╕рян╕ грамоти та символ╕чн╕ «книжков╕ равлики».

Серед переможц╕в 2008 року варто вид╕лити художню книгу «Укра╖нська мала проза XX стол╕ття. Антолог╕я», випущену у ки╖вському видавництв╕ «Факт» на замовлення Державного ком╕тету телебачення ╕ рад╕омовлення Укра╖ни за програмою «Укра╖нська книга». До не╖ вв╕йшли найкращ╕ твори 30 укра╖нських новел╕ст╕в XX стол╕ття, зокрема О.Кобилянсько╖, М.Коцюбинського, Лес╕ Укра-╖нки, М.Хвильового, П.Загребельного, В.Симоненка, Г.Тютюнника, ╢.Пашковського, Ю.Андруховича, О.Забужко, Т.Прохасько╖ та ╕нших. Всеукра╖нський конкурс роман╕в, к╕носценар╕╖в та п’╓с «Коронац╕я слова», який започатковано у 1999 роц╕, ╓ сп╕льним проектом компан╕╖ «Крафт Фудз Укра╖на» ╕ телеканалу «1+1». За задумом автор╕в цього проекту, в╕н мав сприяти створенню л╕тератури гостросюжетно╖, ц╕каво╖, захоплюючо╖. На сьогодн╕ конкурс ма╓ статус всеукра╖нського ╕ ╓ найпрестиж-н╕шим в Укра╖н╕ л╕тературним змаганням.

Метою орган╕зац╕╖ й завданнями конкурсу ╓ пошук нових ╕мен, видання най-кращих роман╕в книжками, стимулювання й п╕дтримка сучасного л╕тературного процесу, к╕но й театру. Так, «Коронац╕я слова» в╕дкрила для широкого кола читач╕в ╕мена багатьох нин╕ в╕домих письменник╕в. З 2001-го по 2008 р╕к видано понад 70 роман╕в. Ц╕кавим ╓ те, що сво╖ твори письменники подають на конкурс п╕д псевдон╕мами ╕ членам жур╕ не в╕доме справжн╓ ╕м’я письменника.

Переможцями Всеукра-╖нського конкурсу «Коронац╕я слова-2008» у ном╕нац╕╖ «Романи» стали: ╤ прем╕я - Володимир Лис «Остр╕в Сильвестра»; ╤╤ прем╕я - Мар╕я Масл╓чк╕на «Дорога, або Афганське рондо»; ╤╤╤ прем╕я - Анна Багряна «За Габ╕╓ю, або Усупереч забобонам» та Михайло Бриних «Шахмати для деб╕л╕в».

«Шахмати для деб╕л╕в» - це д╕йсно розпов╕дь про шахи, ╕ читачев╕, не об╕знаному з правилами гри, буде важко роз╕братися у цьому м╕стичному трилеров╕, тим б╕льше що за описами шахових парт╕й приховуються по-л╕тичн╕ та ╕сторичн╕ аналог╕╖. В основ╕ сюжету - шахове виховання маленького хлопчика М╕ш╕ простим магазинним охоронцем, здобрене описами шахових дебют╕в, гамб╕т╕в, класичних батал╕й тощо.

Всеукра╖нський рейтинг «Книжка року» був започаткований у 2000 роц╕. Об’╓ктом рейтингового досл╕дження ╓ повний репертуар книжок, випущених в╕д грудня одного року до грудня наступного року укра╖нськими видавцями самост╕йно або у сп╕впрац╕ з ╕ноземними партнерами.

Гран-пр╕ Всеукра╖нського рейтингу «Книжка року-2007» отримала книга Оксани Забужко «Notre Dame d’Ukraine: Укра╖нка в конфл╕кт╕ м╕фолог╕й».

Ф╕лософ, науковець, перекладач, поетеса ╕ письменниця - все це по╓дну╓ться у творчому талант╕ Оксани Забужко. ╥╖ твори здобули м╕жнародне ви-знання, особливо широке - в Центральн╕й та Сх╕дн╕й ╢вроп╕.

Книга письменниц╕ «Notre Dame d’Ukraine: Укра╖нка в конфл╕кт╕ м╕фолог╕й» - це ╜рунтовна наукова праця, присвячена досл╕дженню ф╕лософ╕╖ життя ╕ творчост╕ Лес╕ Укра╖нки. Книга стала завершальною частиною умовно╖ трилог╕╖ про так╕ вагом╕ постат╕ укра╖нського письменства, як Тарас Шевченко, ╤ван Франко та Леся Укра╖нка. Оксана Забужко назвала свою книгу мандр╕вкою через культуру, в╕ру, рел╕г╕ю.

У 2008 роц╕ з 26 книжок, що були над╕слан╕ на четвертий конкурс Б╕-б╕-с╕, було визначено 5 ф╕нал╕ст╕в, як╕, до реч╕, стали переможцями ╕нших л╕тературних конкурс╕в Укра╖ни. Це Михайло Бриних «Шахмати для деб╕л╕в», Леся Воронина «Нямлик ╕ балакуча кв╕точка», Люко Дашвар «Молоко з кров’ю», Мар╕я Мат╕ос «Москалиця» та Лариса Денисенко «Сарабанда банди Сари».

Переможцем 2008 року визнана Люко Дашвар (справжн╓ ╕м’я ╤рина Чернова) за роман «Молоко з кров’ю». Цей ╖╖ перший роман про ╕стор╕ю с╕лянки в╕д п╕дл╕ткового в╕ку ╕ до зр╕ло╖ ж╕нки написано так яскраво ╕ правдиво, що важко пов╕рити, що сама авторка н╕коли не жила в сел╕. “Це поклик кров╕», - так каже вона. Саме цей поклик в╕дчува╓ться у роман╕ «Молоко з кров’ю».

У конкурс╕ Б╕-б╕-с╕ 2007 року до п’ят╕рки ф╕нал╕ст╕в
ув╕йшли книги: «Сьомга» Соф╕╖ Андрухович, «Трохи п╕тьми» Любка Дереша, «Майже н╕коли не навпаки» Мар╕╖ Мат╕ос та «БЖД» Сашка Ушкалова. Переможцем став роман Володимира Д╕брови «Андр╕╖вський узв╕з».

Роман-подорож «Андр╕-╖вський узв╕з» охоплю╓ пер╕од 1948-2002 рок╕в. Под╕╖ в╕дбуваються на тл╕ Андр╕╖вського узвозу - вулиц╕, яка з’╓дну╓ низ м╕ста Ки╓ва з верхом, дитинство героя - з╕ зр╕л╕стю, скороминуще - ╕з в╕чним. Саме тут в╕н непритомн╕╓ ╕ н╕би почина╓ подорож у дитинство. Ключовими моментами його життя стали п’ять зупинок, де герой знову пережива╓ кохання й хворобу, ста╓ св╕дком сусп╕льних зм╕н, просува╓ться по служб╕, робить т╕ сам╕ помилки й перш╕ дитяч╕ кроки у п╕знанн╕ св╕ту. В╕н бачить та розум╕╓ все, але н╕чого не може зм╕нити.

На запитання, на яку аудитор╕ю в╕н ор╕╓нту╓ться, переможець Володимир Д╕брова в╕дпов╕в: «Я пишу для вс╕х».

Володимир Балюк

Тетяна М╕щенко,

головний б╕бл╕отекар ЦМБ ╕м. Горького



Загрузка...