Макеевский рабочий | Пала╓ ╕ сьогодн╕ вогонь ╖╖ п╕сень


Пала╓ ╕ сьогодн╕ вогонь ╖╖ п╕сень

30.11.-0001
<< >> 

Не т╕льки в Укра╖н╕, в усьому св╕т╕ громадськ╕сть урочисто в╕дзначила 140-р╕ччя з дня народження ген╕ально╖ поетеси, неперевершеного митця укра╖нсько╖ мови Лес╕ Укра╖нки. В культурних ╕ учбових закладах пройшли вечори пам’ят╕, на яких звучали незгасим╕ п╕сн╕ ╕ в╕рш╕ поетеси. У б╕бл╕отеках з цього приводу орган╕зован╕ ц╕кав╕ книжков╕ виставки. День 25 лютого вилився у велике свято. В ус╕х куточках Укра╖ни звучали невмирущ╕ рядки в╕рш╕в славно╖ доньки укра╖нського народу. Не залишилось осторонь ╕ наше м╕сто. Знаменну дату урочисто в╕дзначили в ╓диному в област╕ Центр╕ укра╖н-сько╖ культури ╕м. Лес╕ Укра╖нки ╕ в багатьох школах. 

6_2 В Мак╕╖вськ╕й г╕мназ╕╖ до цього юв╕лею готувались ус╕м закладом. Учн╕ вчили напам’ять ╕ читали твори велико╖ поетеси, обговорювали ╖х з учителями ╕ в╕дкривали для себе багато нового. А г╕мназисти п’ятих, десятих ╕ одинадцятих клас╕в п╕дготували до цього дня справжн╓ свято з театрал╕зованою виставою за творами незламного митця р╕дного слова. Працювали творчо ╕ натхненно. Малювали плакати, виписували цитати з твор╕в, готували декорац╕╖, на репетиц╕ях вивчали рол╕. Належним чином прикрасили актову залу. На свято прийшли не т╕льки г╕мназисти, а й викладач╕ разом з директором г╕мназ╕╖ Ольгою Жуковою.

Свято в╕дкрива╓ вчителька укра╖нсько╖ мови ╕ л╕тератури Мар╕я М╕щенко. Вона коротко розпов╕да╓ про Лесю Укра╖нку, ╖╖ незламну волю до життя ╕ жагу до творчост╕. Звучать рядки з невмирущо╖ поез╕╖:

6_3 Як я умру, у св╕т╕ запала╓

Покинутий вогонь мо╖х  п╕сень.

В╕дкрива╓ться занав╕с, ╕ на сцен╕ з’являються Дмитро Нов╕ков ╕ Даша Василь╓ва  в рол╕ юно╖ Лес╕. Д╕вчинка-п’ятикласниця гарно справля╓ться з╕ сво╓ю роллю ╕ заслугову╓ аплодисменти. А на сцен╕ вже ╕нш╕ артисти - Настя Кошел╓ва в рол╕ Лес╕ Укра╖нки (дев’ятий класс), Катя Тарновська (десятий клас) у рол╕ Музи ╕ Владислава Радченко (десятий класс) у рол╕ Дол╕. На стол╕ горить св╕чка. Настя натхненно ╕ артистично чита╓ в╕рш╕, але вчителька Мар╕я ╤ван╕вна усе- таки хвилю╓ться. Даремно, д╕вчинка справля╓ться з нелегкою роллю. Глядач╕ раз за разом нагороджують ╖╖ аплодисментами. Муза ╕ Доля теж на висот╕. Вистава приносить задоволення як глядачам, так ╕ самим артистам.

6_4 Сценку ╕з “Л╕сово╥ п╕сн╕” виконують учн╕ 11-го класу. У рол╕ Л╕совика - Володимир Винтоградов. Мавку гра╓ Катя Жерд╓ва, а Лукаша - Дмитро Хриптулов. Грають натхненно ╕ емоц╕йно, проникнувшись духом сво╖х геро╖в.

- Наше свято проходить у рамках Тижня р╕дно╖ мови, - розпов╕да╓ Мар╕я М╕щенко.
- Ми урочисто в╕дзначили М╕жнародний день р╕дно╖ мови. У нас пройшли конкурси читц╕в твор╕в Лес╕ Укра╖нки. Сьогодн╕шн╓ свято - це кульм╕нац╕я наших зусиль. Нам хот╕лося передати всю велич ╕ красу твор╕в Лес╕ Укра╖нки. Вс╕ учасники вистави хвилювались, але впорались з╕ сво╖ми завданнями. ╤ я задоволена.

А апофеозом свята став виступ тр╕о бандуристок Центру культури ╕м. Лес╕ Укра╖нки.  Воно порадувало присутн╕х профес╕йним виконанням укра╖нських п╕сень, народних ╕ на слова поетеси з╕ св╕товим ╕менем. Учасники вечора покидали залу в хорошому настро╖. “Молодц╕!” - лунало на адресу юних артист╕в. ╤з цього свята можна зробити висновок: в г╕мназ╕╖ люблять ╕ ц╕нують Лесю Укра╖нку, ╖╖ невмирущ╕ твори.



Загрузка...


Больше новостей читайте в печатной версии "Макеевского рабочего".

Газета выходит раз в неделю по пятницам.

Купить газету можно в киосках "Союзпечать", а также выписать в редакции.

Стоимость подписки на месяц (с программой ТВ) - 12,40 грн. или 25 рублей.