Робимо мощення бруківкою: покрокова інструкція

2021-09-02

Пысля того, як ви розробили проект мощення, а також підготували основу, час переходити до мощення. Технологія мощення за допомогою бруківки після підготовки основи включає в себе етапи. А якіскна бруківка від виробника Краснебрук доступна за посиланням.

Укладання бордюрного каменю

Для додання доріжці більш привабливого зовнішнього вигляду використовується бордюрний камінь, що обрамляє кладку по периметру. Саме бордюри служать для збереження форми доріжок, зміцнення їх країв. Укладання каменю проводиться за допомогою напівсухої бетонної суміші, між окремими блоками дотримується зазор в 3 мм, який нічим не заповнюється.

Основа для мощення

Навіть для простої садової доріжки необхідна надійна і міцна основа, в іншому випадку бруківка почне з часом роз'їжджатися в сторони, поверхня стане недовговічною, дуже хиткою. Щоб цього не сталося, на вирівняний піщано-щебеневий шар укладається гравій фракції 5-40 мм. Висота такої підсипки становить 10-15 см, що залежить від призначення покриття. За допомогою віброплити гравій ущільнюється на 20%, це забезпечує відмінну міцність.

Наступним шаром йде піщана підсипка, її висота повинна бути такою, щоб після ущільнення і укладання бруківки, поверхня доріжки височіла над рівнем грунту приблизно на 1 см. Після насипання пісок ущільнюється ручним трамбуванням.

Мощення

Після того, як всі підготовчі роботи закінчені, можна починати мощення. Починати роботу треба від бордюру, перший ряд для інших буде використовуватися в якості орієнтира. Стартовою точкою найкраще брати ділянку від парадного входу, мощення проводиться строго за складеною заздалегідь схемою. Першими укладаються цілі плитки, а нарізати елементи для примикання до бордюрів треба в міру просування роботи. Для різання використовується болгарка, діаметр диска повинен бути таким, щоб зручно було працювати з бруківкою.

Для звичайної садової доріжки мощення може бути різним, для під'їзної - укладання треба робити під кутом відносно напрямку руху, ідеальним варіантом є діагональна схема.

Укладання проводиться таким чином: кожен елемент ставиться на своє місце, після чого киянкою йому надається правильне положення (по поверхні треба акуратно постукати, потім підбити збоку). Під час роботи для перевірки рівності рядів використовується шнур, який натягується між першою і останньою плиткою в ряду, для виправлення становища застосовується все той же дерев'яний молоток. Між окремими блоками дотримується зазор в 2-3 мм для звичайної садової доріжки і 3-5 мм для під'їзної або майданчика для паркування. Для дотримання рівності проміжків між плитками можна використовувати шматочки фанери, вони в міру просування роботи прибираються.

Ущільнення

Вимощена доріжка засипається промитим і висушеним піском, він повинен заповнити всі шви. Залишок піску змітається з поверхні, після чого проводиться ущільнення. На робочу поверхню вібраційної плити накладається гумова накладка, після чого машиною обробляється вся бруківка. Такий процес дозволить піску краще проникнути в шви, пористу поверхню плитки. Якщо після обробки рівень піску в швах знизився, то необхідно всю процедуру повторити. Як видно, мощення бруківки - не дуже складний процес. Для роботи, окрім того, що ви повинні купити бруківку, потрібні такі матеріали та інструменти:

  • металева кельма;
  • розмічальні кілочки і шнур;
  • лопата для виїмки грунту;
  • ручна трамбовка;
  • поливальний шланг;
  • віброплита з накладками;
  • будівельний рівень;
  • граблі;
  • болгарка для різання плитки;
  • щебінь, гравій, просіяний і промитий пісок;
  • бордюрний камінь;
  • захисні рукавички, робочий одяг, окуляри.


Больше новостей читайте в печатной версии "Макеевского рабочего".

Газета выходит раз в неделю по пятницам.

Купить газету можно в киосках "Союзпечать", а также выписать в редакции.

Стоимость подписки на месяц (с программой ТВ) - 12,40 грн. или 25 рублей.